HELGELAND

Her liker vi oss!

Helgeland ligger som et langstrakt paradis i den sørlige delen av Nordland. Her kneiser nesten 2.000 meter høye fjell i innlandet. På kysten ligger et fantastisk øyrike som har havnet på UNESCO`s verdensarvliste. Og det er her du finner Polarsirkelen. På 66 grader nord går grensen som forteller at du er på vei inn i midnattssolens rike. Fjell som stiger rett opp av havet i former og fasonger du aldri har sett før. Fjell formet som en hatt med hull tvers igjennom. Fjell med ansiktstrekk og fjell med utrolig panoramautsikt til tinder og hav; fjellene på Helgeland gir deg magiske opplevelser på kysten så vel som i innlandet.

Foto: Terje Rakke

Brønnøysund

Et av Norges mest kjente landemerker ligger like ved kystbyen Brønnøysund. Torghatten med det store hullet er en fascinerende opplevelse. Enten du kommer på land, luft eller kommer landeveien, ser du det sagnomsuste fjellet.

Brønnøysund er den sørligste byen på Helgelandskysten og i Nordland, samt regionsenter på Sør-Helgeland. Av mange forbindes Brønnøysund med Brønnøysundregistrene. Brønnøysund er virkelig en kystby med hurtigruteanløp, skipstrafikk og ei flott gjestehavn.  Her møter man gjerne Hurtigruta som kommer hver ettermiddag på vei sørover. Som regionsenter byr også Brønnøysund på et rikt utvalg av butikker. Her finner du unike spesialiteter som Lokalmatbutikken og Hildurs Urterarium.  Byen er et godt utgangspunkt for å oppleve både Himmelblåøya Ylvingen og Vega med sin verdensarv. Hvert år holdes også den velkjente Rootsfestivalen i Brønnøysund.

Foto: Jan Inge Larsen

Mo i Rana

Mo i Rana ligger innerst i Ranfjorden, rett sør for saltfjellet og Polarsirkelen. Mo i Rana er den største byen på Helgeland, og Nord-Norges tredje største by. En rik historie fra handelsted til industrisentrum har farget og formet byen frem til i dag. Mo i Rana er i dag et pulserende handels- og kommunikasjonssentrum der det ferdes mye folk. Som en oase fra alt dette ligger Moholmen, byens vugge. En vandring i denne gamle delen av Mo er som en tidsreise fra det moderne bylivet ellers. Ytterst på Moholmen er det nydelig utsikt ut fjorden mot Hemnes. Mo i Rana har et stort og godt utviklet gågatenett midt i sentrum. Sommerstid er det uteservering og mye liv i gågatene. Herfra går du ut til Havmannen, Fjordpromenaden eller Moholmen. Mo i Rana er hjem for mange kulturelle arrangement som bl.a. Verketfestivalen, iFjord festivalen og Rød Snø. Her finner du også Svartisen – Norges nest største isbre på 370 km² og med hele 60 brearmer, hvorav en av de mest besøkte er Austerdalsisen. Austerdalsisen finner du 32km nord for Mo i Rana.

Foto: Jan Inge Larsen
Foto: Terje Rakke

Mosjøen

Mosjøen er den eldste byen på Helgeland. Ved foten av Øyfjellet (818 moh.) er den lille byen en perfekt base for deg som vil oppleve Indre Helgeland og vakre Helgelandskysten. Dette er stedet for eventyrlige fiskeopplevelser. Det er kort vei til kysten og spennende havfiske, i tillegg finnes det over tusen fiskevann og elver i nærheten. I Bjørgefjell nasjonalpark er Golvertind, med sine 1682 høydemeter og panoramautsikt over nasjonalparken.

I byen kan du unne deg en rolig byvandring i Sjøgata. Her går du gjennom Nord-Norges lengste rekke av trehus fra 1800-tallet. Gjennom små smug, forbi gamle trehus og brygger. Sving innom Kulturverkstedet for kaffe og kortreist lefse med gomme, eller gjør et stopp i den lokale puben og smak på hjemmebrygget øl. Her finner du også de nye, spennende attraksjonene Helgelandstrappa – Sherpasti opp Øyfjellet, Bystranda, samt Zipline som går fra Øyfjellet og over elva Vefsna før du lander i hagen hos Fru Haugans Hotel. Mosjøen er rik på kultur og har en rekke happenings hvert år. Bl.a. Bysprinten, Galleria Kunstfestival, Byfesten, og Tiendebytte – Norges eldste martna.