Implantater

Implantater er en permanent måte å erstatte tapte tenner på. Forskning og dokumentasjon på området viser gode langtidsresultater

Et implantat er laget i titan og er formet som en skrue. Implantater opereres inn i kjevebenet hvor de utgjør et solid feste til flere typer tannerstatninger. Broer, kroner eller proteser kan festes med implantater.

Vi har lang erfaring med tannimplantater. Siden 60-tallet har man behandlet med implantater på pasienter. Det finnes i dag mennesker som har hatt sine implantater i hele 30 år! I Tannboden har vi satt inn over 600 implantater.

Vi har en dyktig tannkirurg som til vanlig arbeider på sykehuset i Trollhättan i Sverige, som regelmessig besøker våre klinikker og utfører implantatkirurgi. I Sverige har de jobbet med implantater i større omfang enn i Norge, og ligger langt foran i den teknologiske utviklingen.

Implantatbehandling. Muligheter og begrensninger

Ved implantatbehandling erstatter vi en eller flere tenner med implantater. Dette er spesielle titaniumskruer som blir satt inn i kjeven, og fungerer som en kunstig tannrot. Oppå implantatet setter vi tannerstatninger. Av disse har vi flere ulike typer.

Ett implantat

– Her setter vi på en krone, en tann laget av tanntekniker av gull/porselen eller rent porselen.

To implantater

– Separate kroner.
– Broer (som består av kroner loddet til innskutt tannerstatning uten feste i implantat).
– Proteser, som kneppes på implantatene.

Fire til ti implantater

– Broer som kan gi et minimumstannsett for en hel kjeve.

Ved innsetting av ett implantat lykkes vi ofte med å lage en tann som glir inn i tannsettet lik den tannen som er tapt. Det er ikke alltid at de nye tennene blir helt lik de gamle. Dette gjelder spesielt der tenner trekkes på grunn av tannkjøttssykdom, fordi benfestet for de gamle tennene er ødelagt. Det innebærer at kjeven er redusert. Implantatene kan ikke alltid settes der de opprinnelige tennene sto, av flere grunner. Vi nevner de viktigste grunnene:

Benet er redusert, og vi er nødt til å sette implantatene der det finnes ben.
I overkjeven unngår vi bihulene.
I underkjeven må vi ta hensyn til en nervekanal som går på siden av kjeven, og som ofte legger sterke begrensninger i mulighetene for å sette inn implantater.
Foran i underkjeven går store blodkar, som det er farlig å punktere.

Hvis vi bare setter inn ett implantat i en ellers intakt kjeve, er det ofte ikke noen begrensinger. Hvor kjeven er delvis ødelagt av tannløsningssykdom, kan det være store begrensninger. Om vi skal si noe generelt, så er det noen tommelfingerbetraktninger vi kan gjøre:

Tannimplantater i underkjeven

I underkjeven er er benet ofte relativt solid. Som oftest kan man sette inn implantater mellom hjørnetennene, lenger bak er begrensningene ofte mangel på ben, eller nervekanalen.

Tannimplantater i overkjeven

Overkjeven har ofte et noe løsere ben enn underkjeven. Ofte er det begrensninger på sidene, hvor bihulene kan komme langt ned. I noen tilfelle kan man legge inn materiale som gir ny bendannelse i bihulene. Dette koster ekstra, og gjør at behandlingstiden utvides vesentlig.

Det første vi ser på, er pasientens medisinske status. Noen sykdommer gjør det umulig å sette inn implantat, det kaller vi absolutt kontraindikasjon. Andre sykdommer gjør at prognosen blir dårligere. Det innebærer at av et stort antall pasienter vil det være større fare for komplikasjoner hos noen av disse pasientene. Dette kalles relativ kontraindikasjon. Her må pasienten vurderes i helhetlig sammenheng, om det er forsvarlig å sette inn implantat eller ei.

Alle pasienter er forskjellige. Det er derfor vanskelig, eller umulig å sammenligne pasienter. Det som fungerer godt for én pasient, kan være umulig for en annen. Derfor bør man være forsiktig med å sammenligne.

Pasienter som skal ha implantat hos oss, må signere på at de har lest og forstått dette.

Om du skulle befinne deg i Helgeland, er det bare å ta kontakt med et av våre kontorer i Brønnøysund, Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen for mer informasjon om tannimplantater.