Tannkroner og tannbroer i Helgeland

Av og til kan en tann bli sterkt skadet som følge av dårlig tannhygiene eller et uhell som går utover tannhelsen. I disse tilfellene kan det være nødvendig å fjerne én eller flere tenner, noe som kan føre til svinn i kjevebenet og innsunkne lepper og kinn. Ved å erstatte manglende tenner med tannkroner og tannbroer opprettholdes både tannsettets estetikk og funksjonalitet.

Tannkroner

Tannkroner står alene uten å bli holdt på plass av tennene ved siden av. Når vi lager tannkroner tar vi en avstøpning av tannen som skal repareres .Tannkronen lages så med hensikten om å passe naturlig inn i det friske tannsettet.

Tradisjonelle kroner

Tradisjonelle kroner er laget med en sterk indre kjerne, ofte av en gullegering. Denne dekkes med flere lag porselen som gir et naturlig utseende. Denne sementeres fast på tannen. Vi har i dag lang erfaring med slike kroner.

Keramiske kroner

Keramiske kroner en annen mulighet. Disse har ikke en kraftig indre kjerne, men får sin styrke ved at den lages av høyteknologisk og sterkt porselen som limes fast til tannen og overtar emaljens oppgave. Fordelen er at en mindre del av tannen må fjernes. Dermed blir også mer av roten bevart. Keramiske kroner er også lettere å gi et naturlig utseende og er å foretrekke når man ikke ønsker å tilføre metall til munnhulen.

Tannbroer

En tannbro bruker tennene ved siden av som forankring.
På det første besøket slipes tennene broen skal hvile på ned. Dette for å gi de nye kronene plass. Deretter tas det en avstøpning av tennene. Denne sendes til et tannteknisk laboratorium hvor den brukes til å fremstille broen. Først lager tannteknikeren et indre broskjelett. Vi bruker fem ulike laboratorier, alt etter hvilke oppgaver vi skal løse.

Tannteknikeren bygger opp resten av tannen med flere lag porselen som brennes på under høyt trykk og varme. Dette gir svært naturtro tenner.

Neste besøk sjekker vi igjen om passformen er god og om fargen stemmer overens med resten av tennene. Gjør den det sementeres broen fast.

Om du befinner deg i Helgeland, må du gjerne kontakte et av våre kontoret i Brønnøysund, Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen om du tror du har behov for tannkrone eller tannbro.