Røntgen

Røntgenbildene er et av tannlegens viktigste redskaper. Med tannrøntgen kan man finne skader som ikke er synlig for det blotte øye. Vi i Tannboden bruker bare digital røntgen, som gir raskere og mer effektiv behandling. Disse bruker også en betydelig mindre strålingsmengde, noe som gjør røntgenbehandlingen ufarlig for deg som pasient.

Typer røntgen hos Tannboden

Vi benytter oss i hovedsak av to typer røntgen. OPG (orthopantograf) og enkeltbilder. OPG er et stort røntgenbilde som viser hele underansiktet i ett bilde. Dette gir en enestående mulighet til å diagnostisere både i tenner, ben, munnhule og kjeveledd. OPG kan tas før behandlingen begynner. Dette suppleres med enkeltbilder av enkelttenner, som tas mens pasienten ligger i stolen. Til sammen gir dette tannlegen et svært godt bilde av statusen til pasientens tenner.

Hva kan vi lære av røntgenbilder

Prinsippet for røntgen er enkelt. Røntgenstrålene absorberes av masse som strålene treffer. Treffer de metall, blir alle strålene spist opp, og tegningen på bildet blir hvit. Om røntgenstrålene treffer luft, går de uforandret gjennom. Om tannsubstans går tapt på grunn av karies (tannråte) eller kjeveben går tapt på grunn av tannkjøttbetennelse, får vi mørkere felter i tannen eller benet. Videre blir det også gjerne avvik i fasongen på tannen eller kjevebenet. Det vi ser etter er mørkere skygger eller avvik i form eller fasong.

På våre kontorer i Brønnøysund, Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen tar vi imot pasienter.

Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om røntgen og våre tannbehandlinger