Tenner generelt

Vi fødes uten tenner. De første tennene våre, melketennene, er midlertidige tenner. I seksårsalderen blir disse byttet ut av større og mere holdbare tenner. Det nye tannsettet vårt på 32 tenner er normalt på plass ved fylte 18 år. Disse er ment å vare livet ut.

Maten vi spiser må knuses før den kan passere gjennom mage og tarmsystemet. Denne jobben er det tennen våre som tar seg av. Alt vi spiser blir først delt opp av fortennene og så most mellom jekslene. Gjennom hele livet skal tennene knuse så godt som alt de møter. Dette stiller høye krav til tennen våre.

En tann består enkelt av en rot og en krone. Kronen er den delen av tannen vi normalt ser. Denne er dekket av et spesielt hardt og slitesterkt lag, emaljen. Emalje er det hardeste vi har i kroppen. Inne i kronen er det en noe mykere substans som heter dentin. Det meste av tannen består av dentin. De fremste tennen har normalt bare en rot, mens tennene bak i munnen vanligvis har to eller tre røtter.

Inne i kronen er det et hulrom som forgrener seg ned i en smal kanal i hver rot. Denne har en liten åpning nederst på roten. Dette hulrommet heter pulpa. Pulpa er et bløtvev og inneholder blodkar og nerver. Disse forsyner tannen med næringsstoffer og hjelper til i å forsvare tannen mot bakterier. En tann klarer seg best hvis pulpa er levende.

Tannbehandling i Helgeland

Vi i Tannboden har lang erfaring med å rense, reparere og erstatte tenner ved behov. På våre tannlegekontorer i Brønnøysund, Mo i Rana, Mosjøen eller Sandnessjøen tar vi miot pasienter.

Ta kontakt med oss i dag.